google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Αλλάζουν τελικά τα ζώδια; Δείτε τι ανακοίνωσε η NASA! Τι ζώδιο είστε πλέον; - ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

Video of the Day

Our Team

Know us

Αλλάζουν τελικά τα ζώδια; Δείτε τι ανακοίνωσε η NASA! Τι ζώδιο είστε πλέον;

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016




Το Διαδίκτυο δείχνει άκρως αναστατωμένο αυτές τις ημέρες λόγω της «είδησης» ότι η NASA «άλλαξε τα ζώδια και πρόσθεσε ένα νέο». Στην πραγματικότητα, όμως, η υπηρεσία απλά επισήμανε το κρίσιμο λάθος που επιμένουν να κάνουν οι αστρολόγοι εδώ και αιώνες.
Η σύγχυση στους πιστούς της Αστρολογίας είναι εμφανής σε αναρτήσεις όπως αυτή στο Yahoo, η οποία ανακοινώνει με δραματικό τρόπο:

«Η NASA μόλις κατέστρεψε τις ζωές μας. Για πρώτη φορά εδώ και 3.000 χρόνια, αποφάσισε να επικαιροποιήσει τα αστρολογικά ζώδια [...] Όπως φαίνεται, οι αλλαγές αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι οι αστερισμοί δεν βρίσκονται στην ίδια θέση στον ουρανό στην οποία βρίσκονταν κάποτε, οπότε τα ζώδια πέφτουν σήμερα έξω κατά ένα μήνα».

Πράγματι, οι ημερομηνίες στις οποίες αντιστοιχούν τα αστρολογικά ζώδια είναι σχεδόν ένα μήνα λάθος. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που μόλις ανακοινώθηκε από τη NASA. Αντίθετα, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, παρόλο που οι αστρολόγοι επιμένουν να το αγνοούν.

Για να εξηγήσουμε τη μεγάλη παρανόηση, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά:

Η Αστρολογία είναι παλιά υπόθεση, αφού εμφανίστηκε όταν οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο Ήλιος περιφέρεται γύρω από τη Γη. Και καθώς δείχνει να περιφέρεται, περνά μπροστά από τον ίδιο αστερισμό την ίδια περίοδο κάθε χρόνο, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

Υπάρχουν πολλοί αστερισμοί μπροστά από τους οποίους δείχνει να περνά ο Ήλιος. Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι επέλεξαν 12 από αυτούς για να δημιουργήσουν το αστρολογικό τους σύστημα, το οποίο χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα οι αστρολόγοι.

Μόνο που το σύστημα αυτό δεν μένει σταθερό στην πορεία του χρόνου. Ο λόγος είναι ότι ο άξονας περιστροφής της Γης δεν είναι απόλυτα σταθερός, αλλά κλυδωνίζεται λόγω της βαρυτικής επίδρασης της Σελήνης -ένα φαινόμενο που ονομάζεται μετάπτωση.

Αυτό σημαίνει ότι η θέα που έχουμε στον νυχτερινό ουρανό αλλάζει αργά αλλά σταθερά στην πορεία του γεωλογικού χρόνου. Χρειάζονται μάλιστα 26.000 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί ένας κύκλος μετάπτωσης και να επανέλθει ο ουρανός εκεί που ήταν κάποτε.

Στα 2.000 χρόνια που έχουν περάσει από την αρχαία Βαβυλώνα μέχρι σήμερα, η θέση των ζωδιακών αστερισμών έχει αλλάξει σημαντικά στον ουρανό: αν κάποιος γεννιόταν στα τέλη Μαρτίου στην αρχαία Ελλάδα θα ήταν Άρης. Σήμερα, όμως, θα ήταν στην πραγματικότητα Ιχθύς.



Για όσους λοιπόν επιμένουν να διαβάζουν τα ωροσκόπια, οι πραγματικές ημερομηνίες που αντιστοιχούν σε κάθε ζώδιο ίσως είναι χρήσιμες:

Αιγόκερως: 20 Ιανουαρίου - 16 Φεβρουαρίου

Υδροχόος: 16 Φεβρουαρίου - 11 Μαρτίου

Ιχθύες: 11 Μαρτίου - 18 Απριλίου

Κριός: 18 Απριλίου - 13 Μαΐου

Ταύρος: 13 Μαΐου - 21 Ιουνίου

Δίδυμοι: 21 Ιουνίου - 20 Ιουλίου

Καρκίνος: 20 Ιουλίου - 10 Αυγούστου

Λέων: 10 Αυγούστου - 16 Σεπτεμβρίου

Παρθένος: 16 Σεπτεμβρίου - 30 Οκτωβρίου

Ζυγός: 30 Οκτωβρίου - 23 Νοεμβρίου

Σκορπιός: 23 με 29 Νοεμβρίου

Οφιούχος: 29 Νοεμβρίου - 17 Δεκεμβρίου

Τοξότης: 17 Δεκεμβρίου - 20 Ιανουαρίου

Η σύγχυση των τελευταίων ημερών προκλήθηκε από μια ανάρτηση στο SpacePlace, έναν δικτυακό τόπο της NASA που απευθύνεται σε παιδιά. Το επίμαχο άρθρο ανανεώθηκε τον φετινό Ιανουάριο, και όπως φαίνεται παρανοήθηκε από πολλούς.

Η λίστα που δίνει η NASA περιλαμβάνει και το «νέο ζώδιο» του Οφιούχου, το οποίο δεν λαμβάνεται υπόψη από τους αστρολόγους.

Στην πραγματικότητα ο Οφιούχος ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες και Βαβυλώνιους, ωστόσο οι Βαβυλώνιοι επέλεξαν να τον αγνοήσουν επειδή το ημερολόγιό τους είχε 12 μήνες και επομένως χρειάζονταν 12 και όχι 13 ζώδια.

Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για έναν αστερισμό που καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στον ουρανό -μεγαλύτερο από ό,τι ο Σκορπιός- και ο Ήλιος περνά κάθε χρόνο 18 ολόκληρες μέρες μπροστά από τον Οφιούχο.

Όλα αυτά είναι γνωστά και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από όσους επιμένουν να πιστεύουν την ψευδοεπιστήμη της Αστρολογίας.

Πιθανότατα, όμως, η επισήμανση της NASA θα ξεχαστεί και οι αστρολόγοι θα συνεχίσουν να προβλέπουν τα ωροσκόπια με λανθασμένες ημερομηνίες.

Η ίδια «είδηση», εξάλλου, είχε κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και το 2011, μόνο για να ξεχαστεί και να ξαναγίνει «είδηση» πέντε χρόνια αργότερα.
 

-

Powered By BloggerTips.gr

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλή Αναρτήσεις