google.com, pub-2246681236863828, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Καζαμίας 2017 - ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

Video of the Day

Our Team

Know us

Καζαμίας 2017

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Ακροβατώντας λοιπόν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, σας ευχόμαστε καλή χρονιά.
Δήμος Μπακιρτζάκης

Ούτε ο Καζαμίας, ούτε το μαντείο των Δελφών, αλλά και οι αστρολόγοι και λοιποί μάντεις, πόσο μάλλον οι πολιτικοί, οι αναλυτές, οι οικονομολόγοι και οι πολίτες δεν μπορούν να μαντέψουν το μέλλον και το τι θα γίνει από και πέρα για την χώρα μας. Oύτε καν η κυβέρνηση και οι δανειστές, που αποφασίζουν για εμάς. Aλλά απλώς είμαστε πάνω σε ένα καράβι με μαθητευόμενους νέους καπετάνιους, σε φουρτουνιασμένη θάλασσα, που αλλάζουν συχνά πορεία και κάνουν εκλογές όπως τους συμφέρει, για να παραμείνουν ή να ξαναγίνουν καπεταναίοι και όπου μας βγάλει. Λειτουργούμε σαν γνήσιοι απόγονοι του πολυμήχανου Οδυσσέα, χωρίς πυξίδα και σχέδιο.

Kαι το μόνο που μας απομένει λοιπόν είναι να επιστρέψουμε στο χιούμορ μας όσο μας απέμεινε φυσικά, να συγκρατήσουμε την αισιοδοξία μας, να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και να αισιοδοξούμε ότι κάποτε στο μέλλον θα βρούμε και την Ιθάκη. Ακροβατώντας λοιπόν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, σας ευχόμαστε καλή χρονιά.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Ανήμερα Πρωτοχρονιάς και η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν όσοι Κομοτηναίοι βρεθούν στην πλατεία, είναι ότι το ξεραμένο δέντρο που χρησιμοποιείται ως χριστουγεννιάτικο από το δήμο Κομοτηνής είναι καταπράσινο. Αρχίζουν και ψιθυρίζουν ορισμένοι ότι πρόκειται για θαύμα, κάνουν τον σταυρό τους και πολλοί Κομοτηναίοι μαζεύονται στην πλατεία για να το δουν με τα μάτια τους. Έρχεται και η μπάντα του δήμου της Κομοτηνής για να παιανίσει το χαρμόσυνο γεγονός που συνέβη στην πλατεία. Και στο λόγο του ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, μιλά για τον συμβολισμό του γεγονότος και δηλώνει ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για τον δήμο Κομοτηνής. Το απόγευμα βέβαια ανακαλύπτουν, με νέα ανακοίνωση που δίνεται στον τύπο, ότι την νύχτα επώνυμος εργολάβος κομοτηναίος, ξερίζωσε το ξεραμένο δέντρο και έφερε ένα ολόιδιο που το φύτεψε στην θέση του παλιού. Γιατί δεν μπορούσε να το βλέπει σε αυτό το χάλι. Ο εργολάβος καταγγέλλεται ως δάκτυλος την αντιπολίτευσης.

Το νέο του βιβλίο για τη Θράκη παρουσιάζει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στο χωριό Νέα Αδριανή της Κομοτηνής, με την παρουσία πλήθος κόσμου και όλων των κατοίκων του χωριού. Για το βιβλίο του προλογίζουν ο παπάς του χωριού και ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού της Νέας Ανδριανής. Περιχαρής μάλιστα για την μεγάλη του επιτυχία και τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δηλώνει ότι, μέχρι να γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, θα παρουσιάζει το βιβλίο του σε πολλά χωριά του νομού Ροδόπης. Για να καταλάβουν όλοι τι παιχνίδι παίζεται στην Θράκη και δεν το έχουν αντιληφτεί. Για τους κακεντρεχείς που του καταλογίζουν πολιτικές σκοπιμότητες, απαντά ότι ουδεμία σχέση έχει η παρουσίαση του βιβλίου του με προεκλογικού τύπου περιοδείες και συγκεντρώσεις.

Η ομοσπονδία επαγγελματικών σωματείων νομού Ροδόπης και ο εμπορικός σύλλογος Κομοτηνής, δηλώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν έκτακτη γιορτή λευκής νύχτας στις 20 Ιανουαρίου. Αφορμή για την επιλογή της ημέρας είναι η πληροφορία που έχουν από τον Σάκη Αρναούτογλου ότι την νύχτα αυτή θα έχουμε πολύ κρύο και χιόνια μέσα στην Κομοτηνή. Όμως επειδή δεν πείθονται οι επαγγελματίες της πόλης ότι οργανώνεται λευκή νύχτα μόνο και μόνο επειδή θα υπάρχει χιόνι, αναγκάζονται οι δυο πρόεδροι να πουν την αλήθεια σε κοινή συνέντευξη τύπου που οργανώνουν. Και η αλήθεια αυτή είναι ότι η λευκή νύχτα γίνεται, μήπως και μπορέσουν να μαζέψουν τα 5000 ευρώ που χρωστάνε από την προηγούμενη διοργάνωση που έκαναν. Αφού για τρίτη φορά απορρίφθηκε η χρηματοδότηση από τη διευρυμένη περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό διαμαρτύρονται και με το δίκιο τους, όταν ο κάθε σύλλογος μπορεί να παίρνει όσα λεφτά θέλει και όταν γίνεται κάτι καλό για την πόλη, δεν βρίσκονται ούτε 5000 ευρώ;

Με διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζητούνται πίσω τα λεφτά από τους δικαιούχους της 13ης σύνταξης, για να συμπληρώσουν μια έκτακτη δόση που ζητά το ΔΝΤ, αλλά και για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων που γκρινιάζουν για τις παροχές αυτές που με γαλαντομία δίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο ίδιος όμως υπόσχεται ότι επειδή θα τα περάσουμε τα δύσκολα και τον σκόπελο της σκληρής διαπραγμάτευσης που έρχεται σύντομα, ότι τώρα μπορούν να κάνουν μια μικρή θυσία, αλλά θα τους τα επιστρέψει διπλά το Πάσχα που μας έρχεται και όχι στο μέλλον. Τα έχουμε φάει δεν έχουμε τίποτα φωνάζουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οι συνταξιούχοι, που αρνούνται να τα επιστρέψουν. Και έτσι ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να δηλώσει περικοπές στις συντάξεις, διευκρινίζοντας όμως και δεσμευόμενος ότι είναι στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, να μείνουν ανέπαφες όσες συντάξεις είναι κάτω από τα 700 ευρώ. Εκλογές ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και τώρα.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Στις εργασίες που γίνονται για να επιτευχθεί επιτέλους η σύνδεση της Εγνατίας οδού με την ΒΙΠΕ της Κομοτηνής, στη θέση που ήταν μέχρι πρότινος η στάνη με τα πρόβατα και τον τσομπάνη που αρνιόταν να μετακομίσει και να φύγει από εκεί, ανακαλύπτεται αρχαίος οικισμός. Στον μεγαλοπρεπή τάφο που ανακαλύπτουν οι αρχαιολόγοι βρίσκεται μέσα ένας μισοφαγωμένος σκελετός αρχαίου βασιλιά της Θράκης. Και έτσι αποφαίνονται σε μια πρώτη εκτίμηση, ότι πρόκειται για τα λείψανα του βασιλιά Διομήδη, αφού αυτόν τον βασιλιά τον έφαγαν τα άλογα. Οι ξανθιώτες αρχαιολόγοι όμως αποφαίνονται ότι είναι λάθος αυτή η εκτίμηση, γιατί ο βασιλιάς Διομήδης ζούσε στα Άβδηρα και ήταν βέρος ξανθιώτης στην καταγωγή. Και ότι είναι σχέδιο των Κομοτηναίων να τους πάρουν τη δόξα και την φήμη, γιατί ζηλεύουν που η Ξάνθη έχει τις γιορτές της παλιάς πόλης, τον Χατζηδάκη, το μεγαλοπρεπές καρναβάλι της και τόσες πολλές άλλες δραστηριότητες, που δεν την φτάνει καμιά άλλη πόλη της βόρειας Ελλάδας. Έτσι σφραγίζεται ο αρχαίος οικισμός μέχρι να καταλήξουν ποιανού τάφος είναι και σε ποιον ανήκει και η σύνδεση της ΒΙΠΕ της Κομοτηνής με την Εγνατία, συνεχίζεται πάλι να γίνεται από παρακαμπτηρίους δρόμους για το καλό της κοινωνίας.

Έρχεται για πολλοστή φορά στο νομό Έβρου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμένος, για να επιθεωρήσει την πρώτη γραμμή του στρατού μας και να εμψυχώσει όπως κάνει πάντα τους στρατιώτες μας. Δηλώνει μάλιστα ότι το βράδυ θα κοιμηθεί σε μια βάρκα στο ποτάμι του Έβρου και καλεί με μήνυμα του τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγήπ Ερντογάν να σταματήσει την επιθετική του πολιτική και αν είναι άντρας να έρθει στο ποτάμι να μιλήσουν και να τα βρουν. Τελικά ο Ταγήπ Ερντογάν δεν αποδέχεται την πρόκληση, αλλά οι ψαράδες του Έβρου πιάνουν έναν τεράστιο γουλιανό από την πλευρά του ποταμού που είναι προς την Τουρκία και γίνεται ένα καλό τσιμπούσι με το ψάρι που πιάστηκε στην απέναντι όχθη. Ο υπουργός δηλώνει ότι η αποστολή του και η επίσκεψη του ήταν επιτυχημένη και ότι θα ξαναέρθει στον Έβρο τον επόμενο μήνα.

Ανακοινώνεται ότι παρατείνεται για έναν χρόνο ακόμα η παράδοση των 4 χιλιομέτρων του κάθετου άξονα από το μοναστήρι της Πανδρόσου μέχρι την Εγνατία οδό και η απόφαση αυτή πυροδοτεί πολλές αντιδράσεις στους επαγγελματίες και φορείς της πόλης. Δεν ευσταθούν τα σενάρια που λένε ορισμένοι ότι επίτηδες γίνεται αυτό για να περνούν οι τουρίστες μέσα από την πόλη και να μην πηγαίνουν σε άλλες περιοχές, αλλά προσπαθούν όλοι να καταλάβουν ποιος είναι ο λόγος της ματαίωσης αυτού του σπουδαίου έργου. Ανακαλύπτουν λοιπόν μετά από ανακοίνωση της εταιρείας, ότι η Εγνατία οδός για να διώξει τον τσομπάνη από το επίμαχο σημείο που περνά η σύνδεση της ΒΙΠΕ με την Εγνατία, του παραχώρησε κατά λάθος έναν χώρο μετεγκατάστασης που βρίσκεται στα απαλλοτριωμένα και πάνω σε άλλο σημείο του δρόμου του κάθετου άξονα. Δεν φεύγω αν δεν αποζημιωθώ τα επόμενα τρία χρόνια δηλώνει ο τσοπάνης σε αποκλειστική συνέντευξη στο Χρόνο.

Παραιτείται ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Ζηλούδης από δημοτικός σύμβουλος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στην διευθυντική θέση που έχει αναλάβει στην ΔΕΗ όπου εργάζεται. Ο δήμαρχος δεν κάνει δεκτή την παραίτηση του, γιατί τον θεωρεί ότι είναι αναντικατάστατος και αγαπητός στους ψηφοφόρους της παράταξής του. Και πιστεύει ότι με την απουσία του από τα δημοτικά συμβούλια, μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα από άλλους που έρχονται σε όλες τις συνεδριάσεις. Ο Γιώργος Ζηλούδης όμως επιμένει και στέλνει και δεύτερη παραίτηση, που τελικά γίνεται αποδεκτή. Συνέντευξη τύπου πραγματοποιεί η παράταξη του Σπάρτακου στην οποία κάνουν λόγο ότι οι αγώνες τους τώρα δικαιώνονται και ότι επιτέλους εισακούστηκε η πρόταση τους από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Νότη Χαραλαμπίδη. Το επόμενο βράδυ σε ταβέρνα της πόλης βρίσκονται μεταξύ τους ο Γιώργος Πετρίδης, ο Γιώργος Ζηλούδης και ο Νότης Χαραλαμπίδης, για να προσδιορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους και να συσφίξουν εκ νέου τις μεταξύ τους σχέσεις.


ΜΑΡΤΙΟΣ

Μήνας παραιτήσεων όμως και ο Μάρτης, αφού παραιτείται από ειδικός σύμβουλος σε θέματα απόδημου ελληνισμού ο γιατρός Κοσμάς Παπαχρήστου. Κάποιοι βέβαια κάνουν λόγο για καρατόμησή του από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ο ίδιος δηλώνει ότι είναι προσωπικοί οι λόγοι και ότι έχει πολλές άλλες υποχρεώσεις με την δουλειά του, το κοινωνικό έργο που προσφέρει στα στέκια των απόρων και δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί στα υψηλά αυτά καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί. Μάλιστα σε μια λιτή ανακοίνωση του αναφέρει ότι η έννοια της αριστεράς και η φιλοσοφία δεν συνάδει με τη μονιμότητα σε κάποιες θέσεις, θέλοντας να παραδώσει μαθήματα σε συντρόφους που εποφθαλμιούν κάποιες κρατικές θέσεις, ενώ ήδη έχουν την δική τους δουλειά. Τιμητική πλακέτα για την γόνιμη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών του δίνει προσωπικά ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς και τον ευχαριστεί για το έργο του.

Ως κεραυνός ένα αιθρία ακούγεται η πρόταση της παράταξης του Σπάρτακου, η οποία αναφέρει ότι διαθέτει έναν από τους συνεργατικούς λαχανόκηπους, για να γίνει καταφύγιο των αδέσποτων σκύλων της πόλης μας. Στο σχέδιο του είναι να μαζευτούν περίπου τα 700 αδέσποτα σκυλιά, ώστε να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Κομοτηναίοι και να τα φροντίσουν ως παράταξη με την χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, στα πρότυπα ενός ιταλικού δήμου. Αντιδρούν πάνω σε αυτόν τον σχεδιασμό, τόσο ο δήμος Κομοτηνής που θεωρεί ότι τα αδέσποτα ζώα της πόλης είναι υπό την ευθύνη και αρμοδιότητα του, αλλά και η φιλοζωική εταιρία που δεν πιστεύει στις αγαθές προθέσεις και την προσφορά της παράταξης προς τα αδέσποτα. Στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει φωτιά οι αντιμαχόμενες τάσεις και οι φιλόζωοι κατηγορούν τον Σπάρτακο ότι άλλα σχέδια έχει μάλλον στον νου του και ότι πίσω από αυτήν την φιλοζωική προσπάθεια κρύβονται πολλά.

Στο εθνικό μας μέτωπο, δεν έχει κλείσει ακόμα η δεύτερη αξιολόγηση, αφού η κυβέρνηση επιμένει στις κόκκινες γραμμές της για εργασιακά, τις συντάξεις και τις ιδιωτικοποιήσεις που θέλει να κάνει. Την ίδια ώρα υπουργός Γιώργος Σταθάκης επαίρεται ότι οι Κινέζοι αγοράζουν το 100% της ΔΕΗ. Και αυτό μόνο μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να το κάνει, δίνοντας το δημόσιο πλούτο στους συντρόφους Κινέζους. Στη ρύμη του λόγου του ο πρωθυπουργός δηλώνει, ότι θα πάμε για εκλογές, αλλά οι Ευρωπαίοι ανακοινώνουν ότι οι εκβιασμοί και τέτοιου είδους λογικές δε περνάνε σε αυτούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει τις περιοδείες, αρχής γενομένης από την Κομοτηνή. Το περίεργο όμως είναι ότι η κυβέρνηση τα βρίσκει τελικά με τους δανειστές και δηλώνει ότι το πακέτο των δυο δις που ζητούν ως επιπρόσθετα μέτρα, μπορεί να καλυφτεί και από το πρωτογενές πλεόνασμα. Εντύπωση όμως προκαλεί η συνέντευξη του υπουργού οικονομίας της Γερμανίας σε γερμανική εφημερίδα, που δηλώνει ότι Ελλάδα δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά μια αριστερή κυβέρνηση που μπορεί εύκολα και ανώδυνα και χωρίς αντιδράσεις από τον λαό, να παίρνει όλα τα επώδυνα μέτρα. Και μπορεί να το κάνει αυτό μόνο και μόνο επειδή είναι αριστερή.

Αυξάνονται οι δαπάνες για τα συσσίτια των απόρων και την βοήθεια προς τους φτωχούς και οι δήμοι και οι εκκλησίες ζητούν και την συνδρομή της πολιτείας πλέον, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των φτωχών και των ανέργων ανθρώπων. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι προτεραιότητα της πολιτείας είναι οι κοινωνικές τάξεις που πλήττονται από την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια και ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι ανακοινώνονται με διάγγελμα του πρωθυπουργού νέα μέτρα για την στήριξη των φτωχών και ζητούν από τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα να βάλουν πλάτη και για μια χρονιά τουλάχιστον και η φορολογία από το 29% να πάει στο 40% και τα επιπλέον χρήματα να δοθούν στους φτωχούς. Διαμαρτύρονται έντονα οι επαγγελματίες και μάλιστα πολλοί πηγαίνουν και αφήνουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα. Να πάρει η κυβέρνηση τις επιχειρήσεις δηλώνουν και να μας δίνει τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.


ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Στη διακοπή παροχής νερού στο μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής προχωρεί η ΔΕΥΑΚ και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Χρήστος Μέτιος που συγχρόνως είναι και ο νέος περιφερειάρχης, δηλώνει ότι του γίνεται υπόγειος πόλεμος και ότι οι ενέργειες αυτές έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Με δελτίο τύπου βέβαια ανακοινώνεται ότι εντός του επόμενου μήνα θα λειτουργήσει κανονικά το Mέγαρο με το νέο οργανισμό και μάλιστα αυτό θα γίνει τη ημέρα που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ο φίλος του και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι λένε οι περισσότεροι αφού παρόλες τις περιοδείες που κάνει ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης στη Θράκη, εκλογές δεν φαίνονται στον ορίζοντα, γιατί απλά δεν τις θέλει ο πρωθυπουργός. Και όμως ο περιφερειάρχης φαίνεται ότι διαθέτει το κοκαλάκι της νυχτερίδας.

Και έτσι ανακοινώνεται επίσημα η προκήρυξη των εθνικών εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα. Η χώρα αρχίζει και μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό, ότι επιτέλους ήρθε η ώρα για να κυβερνήσει και τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε αναβρασμό για τις υποψηφιότητες. Την επόμενη ημέρα όμως στις 2 Απριλίου ο πρωθυπουργός με ανακοίνωσή του παίρνει πίσω τις εξαγγελίες του για εκλογές, λέγοντας ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε χρειάζεται να γελάμε και λίγο και να κάνουμε και κάποιο αστείο. Και αυτό ήταν ένα πρωταπριλιάτικο ψέμα της κυβέρνησης για να γελάσουμε λίγο βρε αδερφέ! Σκληρές οι ανακοινώσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τον λαό και αυτούς στα κόμματα και ότι όλα αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια που μας κοστίζουν ακριβά.

Οι δανειστές εξαγριωμένοι από τις ασάφειες και την έντονη εκλογολογία στην Ελλάδα, ισχυρίζονται ότι τα έσοδα είναι μειωμένα, έχουμε παρεκτραπεί από τους στόχους και ότι έρχεται ο πρώτος κόφτης μισθών και συντάξεων στην χώρα μας που μειώνει κατά 20% τις αποδοχές όλων. Ανάστατη η κυβέρνηση ανακοινώνει πως θα δώσει τον δικό της αγώνα με τους δανειστές για να μην πειραχτούν οι κόκκινες γραμμές μισθών και συντάξεων, κάτω από τα 500 ευρώ. Το πολιτικό μας σύστημα βρίσκεται σε αναβρασμό και βλέπουμε να επισκέπτεται τον Έβρο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος και λόγω των εορτών του Πάσχα να προσφέρει 1000 αρνιά δώρο από το υπουργείο και τα στρατόπεδα γίνονται ένα απέραντο ψητοπωλείο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το ιερό των θεών στην Σαμοθράκη και ζητά να βρει λύσεις και απαντήσεις στα συριζαίικα μυστήρια. Η Χρυσή Αυγή εγκαινιάζει για τρίτη φορά τα γραφεία της στην Κομοτηνή και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσιάζει το βιβλίο του στους Ασωμάτους.

Εν τω μεταξύ οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει αρκετά παρόλο που είναι ακόμα Απρίλιος και τα πρώτα κουνούπια κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις παραλίες της περιοχής μας ενοχλώντας τους Βούλγαρους τουρίστες, που ήδη έχουν ξεκινήσει τα μπάνια τους. Η αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο επιτίθεται κατά του περιφερειάρχη ζητώντας εξηγήσεις γιατί καθυστερεί φέτος το μεγαλόπνοο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών. Η απάντηση που παίρνουν είναι ότι καθυστερεί ο περιφερειάρχης να υπογράψει την σύμβαση. Περιμένει να ελεγχθεί από τους νομικούς του συμβούλους, να αποφανθούν όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι αρμόδιες επιτροπές, αλλά συγχρόνως ελέγχεται και από ορκωτούς λογιστές. Μάλιστα την έστειλαν για τον τελικό έλεγχο στην ανεξάρτητη αρχή δημοσίων συμβάσεων και περιμένουν να πάρουν απαντήσεις.


ΜΑΙΟΣ

Διημερίδα οργανώνει το μειονοτικό κόμμα στην Κομοτηνή με θέμα «ο σεβασμός στη συνθήκη της Λωζάννης και τα προβλήματα της μειονότητας» την ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης της Κομοτηνής στις 14 Μαΐου. Μάλιστα απαντούν στους επικριτές τους, ότι δεν έβρισκαν άλλη ημερομηνία όλο τον χρόνο, τόσο οι ευρωβουλευτές που δήλωσαν συμμετοχή όπως και οι δυτικοθρακιώτικοι σύλλογοι της μειονότητας σε Γερμανία και Κωνσταντινούπολη. Στα τελικά συμπεράσματα του συνεδρίου φυσικά κατακεραυνώνουν την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει την συνθήκη της Λωζάννης και δημιουργεί προβλήματα στην μειονότητα. Αλλά το παράξενο είναι ότι ασκούν κριτική και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγήπ Ερντογάν, που ζητά αλλαγές και επανασχεδιασμό της συνθήκης της Λωζάννης, λέγοντας ότι οι θέσεις αυτές δεν τους βρίσκουν σύμφωνους και δημιουργούν προβλήματα στη μειονότητα. Στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων όμως που δίνεται γραπτώς στη δημοσιότητα, όλως τυχαίως λείπει η κριτική που είχαν ασκήσει στο πρόσωπο του προέδρου της Τουρκίας Ταγήπ Ερντογάν μέσα στην ημερίδα. Επίσης παίρνουν και μια άλλη απόφαση, να φτιάξουν ένα πανομοιότυπο τρακαρισμένο αυτοκίνητο του Αχμέτ Σαδίκ και να το βάλουν ως μνημείο στην αυλή των γραφείων τους, για να εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.

Παγώνει τα περισσότερα έργα του ΕΣΠΑ που είχαν προταθεί και στο σχέδιο αστικής ανάπλασης του δήμου Κομοτηνής, ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να ενταχτούν σε άλλα προγράμματα, αφού έτσι και αλλιώς έχασαν το πρόγραμμα των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάστατος ο δήμαρχος ζητά ραντεβού με τον περιφερειάρχη, αλλά ο ίδιος δεν σηκώνει τα τηλέφωνά του και η γραμματεία του απαντά ότι λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεων του Χρήστου Μέτιου είναι αδύνατον να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες. Την προηγούμενη ημέρα όμως με σχετικό δελτίο τύπου που εκδίδει η περιφέρεια, δίνεται στη δημοσιότητα η συνάντηση του περιφερειάρχη με την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Κομοτηνής Φελίνα Καζάκου, όπου αναφέρεται ότι σε πολύ καλό κλίμα ακούστηκαν οι προτάσεις και ο σχεδιασμός της για τον δήμο και ότι οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται σε πιο τακτική βάση.

Συνέντευξη τύπου διοργανώνει ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης για να καταγγείλει τι ενέργειες του περιφερειάρχη και τον ανοικτό πόλεμο που γίνεται, θεωρώντας ότι όλα αυτά έχουν κομματικό χαρακτήρα. Και ενημερώνει ότι αυξήθηκε το πλεόνασμα του δήμου Κομοτηνής στον προϋπολογισμό και την σχετική έκθεση την δίνει στην δημοσιότητα ο αντιδήμαρχος οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης. Μάλιστα η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου, δηλώνει ότι έλαβε έκτακτο κονδύλι από το πλεόνασμα 50,000 ευρώ για να προετοιμαστούν έγκαιρα, προκειμένου να αγοράσουν καινούργια χριστουγεννιάτικα στολίδια για το 2018. Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής διαμαρτύρεται και αυτός για το πάγωμα στα έργα του δήμου της Κομοτηνής, αφού το κοινό σχέδιο για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου αφορά και την Μητρόπολη.

Επισκέψεις στην Θράκη μέρα παρά μέρα πραγματοποιούν πάλι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, στην φημολογία που πρόεκυψε μετά από άρθρο στην εφημερίδα Αυγή, ότι αν πιεστεί λίγο παραπάνω η κυβέρνηση από τους δανειστές, θα προχωρήσει άμεσα σε εθνικές εκλογές. Μάλιστα επειδή δεν προλαβαίνουν χρονικά, εντύπωση προκαλεί στους πολίτες της Κομοτηνής η συνάντηση σε κεντρική καφετέρια της πόλης του Σταύρου Θεοδωράκη, της Φώφης Γεννηματά, του Θανάση Θεοχαρόπουλου αλλά και του Βασίλη Λεβέντη. Αναγκάζονται όμως να γυρίσουν άρον άρον στην Αθήνα οι πολιτικοί αρχηγοί, αφού σε έκτακτη συνεδρίαση που κάνει ο πρωθυπουργός θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα των επιπρόσθετων μέτρων των δυο δις που ζητούν επιπλέον οι δανειστές.


ΙΟΥΝΙΟΣ

Η κτηματική εταιρία του δημοσίου δεν παραχωρεί την παραλία του Φαναρίου στον δήμο της Κομοτηνής και ανακοινώνει ότι θα δημοπρατήσει η ίδια τα αναψυκτήρια που υπάρχουν εκεί, με το ευτελές τίμημα των 100.000 ευρώ το χρόνο. Στη δημοπρασία που γίνεται εκεί δεν παρουσιάζεται φυσικά κανένας επενδυτής, ο δήμος Κομοτηνής αντιδρά για αυτήν την συμπαιγνία και δηλώνει ότι θα καταφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αφού κινδυνεύουν οι παραλίες να μείνουν χωρίς μπαράκια και φέτος την ώρα που περιμένουμε πλήθος τουριστών. Η πρόεδρος της τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Κομοτηνής Κλεοπάτρα Στογιανίδου βρίσκει ένα πρωτότυπο τρόπο διαμαρτυρίας μπαίνοντας σε μια βάρκα με ένα πανό να αναγράφει πάνω από την βάρκα «Έξω η ΕΤΑΔ από τις παράλιες μας» και τραγουδά με την κιθάρα της το «μέσα σε αυτή την βάρκα είμαι μοναχή».

Πρόσθετα μέτρα όμως άλλα 3 δις ζητούν ακόμα οι δανειστές από την κυβέρνηση και όταν τους ρωτούν για ποιο λόγο να τα πάρουμε αφού είμαστε εντάξει με όλες τις δεσμεύσεις μας απέναντι σας, ισχυρίζονται ότι το κάνουν για να δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης και να κάνουν ένα τεστ αν η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση. Παλιά μας τέχνη κόσκινο δηλώνει ο πρωθυπουργός, θα το περάσουμε και αυτό το σκληρό τεστ και αυτή τη νέα δοκιμασία. Έτσι παίρνει άμεσα μέτρα με πρόσθετη φορολόγηση σε όλους τους επιχειρηματίες ως έκτακτη εισφορά. Ενώ συγχρόνως ανακοινώνει ότι επειδή θα μαζευτούν πάνω από 3 δις ευρώ στον κρατικό κορβανά, θα δώσει μικρές αυξήσεις σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους και λίγο μεγαλύτερες αυξήσεις στους μετακλητούς υπαλλήλους και συμβούλους των υπουργών, αλλά και τους υπαλλήλους στη βουλή που κουράζονται πολύ.

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια καταφεύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη ληστρική επιδρομή της κυβέρνησης στο εισόδημα των επαγγελματιών της χώρας, αλλά και την έντονη παροχολογία που κάνει η κυβέρνηση του Σύριζα, καταδικάζοντας την χώρα μας να βουλγαροποιηθεί. Μάλιστα δηλώνει ότι ως μάρτυρες για την εγκληματική πολιτική του Αλέξη Τσίπρα στην επιχειρηματικότητα, θα καλέσει την Άνγκελα Μέρκελ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ. Θα καλέσουμε ως μάρτυρες στα ευρωπαϊκά δικαστήρια όλους τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας και όταν θα τελειώσει αυτή η δίκη με τους πολλούς μάρτυρες που θα έχει, τότε θα πάμε για εκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με συνοδεία τον Κώστα Μπακογιάννη και την αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη ο Κυριάκος Μητσοτάκης εθεάθη στο μαντείο των Δελφών, προσπαθώντας να πάρει απαντήσεις πότε θα πέσει η κυβέρνηση του Σύριζα και θα πάμε για εκλογές.

Έκτακτο βοήθημα σε όλους τους Έλληνες από 300 ευρώ ανακοινώνει ότι θα δώσει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να στηρίξει τα μπάνια του λαού και συγχρόνως την τουριστική βιομηχανία του τόπου. Όταν του ζητούν εξηγήσεις οι Ευρωπαίοι ότι εν αγνοία τους παίρνει αποφάσεις και μοιράζει χρήματα, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι ανταποδοτικά θα τα πάρει πίσω από τους επιχειρηματίες πολύ πιο γρήγορα και περισσότερα μάλιστα. Και έτσι ικανοποιημένοι θα είναι όλοι και οι πολίτες που θα κάνουν διακοπές και οι επιχειρηματίες που θα βγάλουν λεφτά, αλλά και η τρόικα που θα πάρει πίσω τα λεφτά της. Συγχρόνως αναγγέλλει ότι τελειώνει το πρόγραμμα της αναστολής του αυξημένου ΦΠΑ που πήρε ως απόφαση για τον χειμώνα στα ακριτικά νησιά μας και για το καλοκαίρι επανέρχεται ο κανονικός αυξημένος ΦΠΑ που νομοθετήθηκε στη βουλή. Για εμπαιγμό μιλούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, που νόμιζαν ότι εσαεί θα πληρώνουν λιγότερο ΦΠΑ.


ΙΟΥΛΙΟΣ

Το καλοκαίρι μπαίνει για τα καλά, οι τουρίστες έχουν αρχίσει και έρχονται και τα φεστιβάλ στους παραλιακούς οικισμούς καλά κρατούν. Σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, παρουσιάζει το πρόγραμμα του φεστιβάλ της Μαρώνειας, περιχαρής όπως φαίνεται, αφού λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού προσανατολίστηκαν φέτος σε παραγωγές από το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό της Ροδόπης. Έτσι η Χαρά της Δουκινιώς του συλλόγου των Εβριτών είναι ένα από τα έργα που έχει επιλεγεί για να παιχτεί στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας. Επίσης το ΔΗΠΕΘΕ της Κομοτηνής οργανώνει μια πρωτοποριακή παράσταση με σκηνοθέτιδα την Μυρσίνη Λαντζουράκη. Αλλά η έκπληξη της χρονιάς όπως δηλώνει ο δήμαρχος είναι τρεις παραστάσεις με μονόπρακτα που αφορούν τον δήμο Μαρώνειας Σαπών και τα ήθη και έθιμα τους, που σκηνοθετεί ο ίδιος ο δήμαρχος και βοηθός σκηνοθέτη αλλά και πρωταγωνιστής θα είναι ο σύμβουλος του Θανάσης Αντωνίου.

Τη σπηλιά του Κύκλωπα στη Μαρώνεια επισκέπτεται με κλιμάκιο μελετητών ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος μετά από πρόσκληση του δημάρχου. Εκεί ενημερώνεται ότι μέχρι τώρα καμιά από τις 5 μελέτες που έγιναν για το σπήλαιο δεν προχώρησαν για να υλοποιηθούν ώστε να γίνει το σπήλαιο προσβάσιμο στο κοινό, ούτε η τελευταία επί θητείας του Άρη Γιαννακίδη. Και έτσι δηλώνει ο περιφερειάρχης ότι είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη για τον τουρισμό να προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή και για τον σκοπό αυτό προχωρά άμεσα όπως υπόσχεται στη δημιουργία μιας άλλης μελέτης που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ. Φαίνεται δεν ακούει όμως τα λόγια των παρευρισκομένων την ώρα που αποχωρεί, που λένε ότι από μελέτες χορτάσαμε πια, καιρός είναι και περιμένουμε να δούμε έργα. Οι νυχτερίδες μπορούν να κοιμούνται ακόμα στην ησυχία τους και να μην τις ενοχλεί κανείς.

Στην παραλία της Μαρώνειας όπου παραθερίζουν οι περισσότεροι πολιτικοί της Ροδόπης υπό το φως του φεγγαριού παρουσιάζει το βιβλίο του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στο πάνελ δίπλα του για το βιβλίο, κεντρικός ομιλητής είναι ο αντίπαλος του πολιτικά Γιώργος Πεταλωτής που μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον συγγραφέα Ευριπίδη και ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος του Ιμέρου. Έκπληξη επίσης στο πάνελ των ομιλητών θεωρείται η παρουσία του βουλευτή του Σύριζα Αϊχάν Καραγιουσούφ, αφού όλοι γνωρίζουν ότι οι απόψεις τους για τα ζητήματα της μειονότητας και αυτά που εκφράζει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στο βιβλίο του είναι διαμετρικά αντίθετα με τις δικές του. Το μυστήριο της παρουσίας του εκεί εξιχνιάζεται, αφού ο Αϊχάν Καραγιουσούφ παρίσταται ως μουσικός, για την συναυλία που θα δοθεί μετά την παρουσίαση, με ελληνικά και τουρκικά τραγούδια. Σε ανακοίνωση του ο Δημήτρης Χαρίτου υποψήφιος βουλευτής του Σύριζα, ασκεί έντονη κριτική για το γεγονός της συνύπαρξης των τριών πολιτικών, θεωρώντας ότι υπάρχει κάποιο ύποπτο σχέδιο, για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ανασχηματισμό εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, φέρνοντας στο υπουργείο Εργασίας τον καθηγητή του ΔΠΘ και πρώην υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού γίνεται, αφού οι επαγγελματίες έχουν πάψει πλέον να πληρώνουν την εισφορά προς τα ασφαλιστικά ταμεία και έτσι είναι απαραίτητη η συνδρομή του πανεπιστημιακού και εμπνευστή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου να ξανασχεδιάσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι πρώτες εξαγγελίες που κάνει ο υπουργός αυτήν την φορά είναι ότι θεωρούνται κόκκινες γραμμές και δεν θα πειραχτούν οι συντάξεις κάτω από 400 ευρώ και δηλώνει ότι το βάρος του συνταξιοδοτικού θα το επωμιστούν οι πλούσιοι. Με αύξηση της έμμεσης και της άμεσης φορολογίας, όσων διαθέτουν έστω και μία ιδιόκτητη κατοικία και όσων αμείβονται πάνω από τα 700 ευρώ, οι οποίοι θεωρούνται πλέον ότι είναι προνομιούχοι.

Συγχρόνως ο πρωθυπουργός για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, δηλώνει ότι για να μη διαταραχτούν τα μπάνια του λαού όλοι οι έλληνες πολίτες θα μοιραστούν από το πλεόνασμα άλλα 100 ευρώ, προκειμένου να κάνουν διακοπές πιο άνετα και να ξεκουραστούν.


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της Θράκης αλλά και θεσμικούς παράγοντες από την πολιτική και την αυτοδιοίκηση, πραγματοποιείται στην Κομοτηνή από το υπουργείο Εξωτερικών, για να συζητηθούν τα πορίσματα της διακομματικής επιτροπής για την Θράκη. Διαμαρτύρονται πολλοί συμπολίτες μας γιατί θεωρούν ότι είναι εμπαιγμός μεσοκαλόκαιρα και όταν λείπουν οι περισσότεροι να συζητούνται τόσο σοβαρά προβλήματα που αφορούν το μέλλον της περιοχής. Στην πορεία όμως της συζήτηση και των τοποθετήσεων, αντιλαμβάνονται ότι χρειάστηκαν τόσοι μήνες για να βγουν υποτίθεται τα πορίσματα και ότι το περιβόητο αυτό πρόγραμμα δεν διαθέτει ούτε πόρους οικονομικούς, ούτε ειδικά προγράμματα και προνόμια, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην περιοχή. Είναι μια συρραφή από παλιότερες μελέτες και πορίσματα, που όπως δεν εφαρμόστηκαν παλαιότερα, δεν θα εφαρμοστούν και τώρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το πέρας της σύσκεψης εθεάθησαν οι παράγοντες των υπουργείων να κάνουν το βραδινό μπάνιο τους στο Φανάρι.

Ο σύντροφος Μαδούρο πρόεδρος της Βενεζουέλας έρχεται στην Αθήνα και μάλιστα σε σχετικές δηλώσεις του μαζί με το πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέρουν ότι υπάρχουν λύσεις για το χρέος της χώρας μας. Στην υποδοχή που γίνεται αναλύονται και από τους δυο ηγέτες τα κοινά οράματα της αριστεράς, ο κοινός πόθος για τους αγώνες ώστε να ξεφύγουν από την φτώχεια οι λαοί που κυβερνούν. Και ο σύντροφος Μαδούρο σε μια χαρακτηριστική κίνηση καλής θέλησης προσφέρει στον πρωθυπουργό της χώρας μας 320 δις για το χρέος που μας τυραννά. Περιχαρής ο πρωθυπουργός τον ευχαριστεί, έως ότου αντιληφτεί ότι τα 320 δις δεν είναι ευρώ αλλά μπολιβάρ που αποσύρθηκαν από τη χώρα του και η ισοτιμία τους είναι περίπου 5.000 ευρώ. Κέρδος είναι και αυτό για το τόπο δηλώνει ο πρωθυπουργός μας, αλλά η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται έντονα αφού η φιλοξενία του συντρόφου Μαδούρο μας κόστισε πολύ περισσότερο.

Αλλαγές στα capitals controls ανακοινώνει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και έτσι οι καταθέτες από 820 ευρώ που παίρνουν ανά 15θημερο, θα μπορούν πλέον να εκταμιεύουν 1640 ευρώ ανά μήνα. Δεν θα λειτουργήσουν επιτέλους κανονικά οι τράπεζες φωνάζουν και διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες, αλλά απάντηση σαφή δεν παίρνουν . Συνεχίζεται ακόμα και η κατάσχεση από τους λογαριασμούς τους, αφού δεν ψηφίστηκε ο νόμος για το ακατάσχετο όπως είχαν υποσχεθεί, που θα τους έδινε τη δυνατότητα να μπορούν να πληρώνουν μισθούς και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Από την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι ίσως πάμε για εκλογές τον Σεπτέμβρη. Την επόμενη ημέρα όμως το διαψεύδει και ισχυρίζεται ότι αυτά είναι φήμες και σενάρια που διοχετεύει η Νέα Δημοκρατία. Τα νέα σενάρια όμως εκλογολογίας φέρνουν ακόμη επιπρόσθετα μέτρα 2 δις ευρώ.

Στην παραλία του Φαναρίου δίνει συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος αναφέροντας τον σχεδιασμό του για την τουριστική προβολή της περιφέρειας και το τουριστικό ρεύμα που δέχεται η περιοχή μας. Όταν τον ερωτούν οι δημοσιογράφοι τι θα πράξουν και πως θα κινηθούν την επόμενη χρονιά, δηλώνει ότι μας οδηγεί ακόμα το όραμα του Γιώργου Παυλίδη. Μάλλον δεν ακούγονται κάποιες αντιδράσεις από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι εκεί και σχολιάζουν, κάνατε κάτι και εσείς επιτέλους, υπογράψτε κάτι καινούργιο και σχεδιάστε για να δούμε και το δικό σας όραμα για την περιφέρεια.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Φαίνεται ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο και πάλι μετά από κάποιες άστοχες δηλώσεις του πρωθυπουργού και έτσι αρκετοί είναι οι πολιτικοί αρχηγοί που επισκέπτονται τη Θράκη, βρίσκοντας οποιονδήποτε λόγο και αφορμή. Η πιο περίεργη εκδήλωση διοργανώνεται από την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που είναι η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, με ομιλητές την Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Παπανδρέου, με θέμα «το μέλλον της κεντροαριστεράς και τα περασμένα μεγαλεία». Πριν πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με δελτίο τύπου ο εκπρόσωπος του κινήματος Γιώργος Πεταλωτής, αναφέρει ότι είναι απαράδεχτο να παγιδεύουν τον πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου να βρεθεί με την Φώφη Γεννηματά και μάλιστα σε εκδήλωση της νεολαίας της δεξιάς. Και δηλώνει ότι αν δεν βρεθεί λύση δεν θα έρθει ο πρόεδρος του κινήματος στην Κομοτηνή. Λύση βρίσκεται από την νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν θέλει να χάσει αυτήν την σπουδαία ευκαιρία. Και έτσι την πρώτη ώρα μόνη της θα μιλήσει η Φώφη Γεννηματά για το μέλλον της κεντροαριστεράς. Και την δεύτερη ώρα και μετά την αποχώρησή της, θα μιλήσει ο Γιώργος Παπανδρέου για τα περασμένα μεγαλεία.

Νέο πολυκατάστημα ανακοινώνεται ότι θα λειτουργήσει στην Κομοτηνή σε μια έκταση 200 στρεμμάτων έξω από την πόλη, που μέσα θα λειτουργούν πολλές μικρές επιχειρήσεις που θα πουλάνε από ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά είδη αλλά και είδη για το νοικοκυριό ακόμα και αυτοκίνητα. Διαμαρτύρονται τα επιμελητήρια, οι ομοσπονδίες και ο εμπορικός σύλλογος Κομοτηνής θεωρώντας ότι μια τέτοια μεγάλη επένδυση ενός ξένου επενδυτή που ακόμα είναι άγνωστο το όνομά του, θα παραλύσει την αγορά της πόλης. Το μυστήριο λύνεται εντός των επομένων ημερών, όταν παρουσιάζεται ο επενδυτής και δεν είναι άλλος από τον Λεβέντ Σαδίκ. Και δηλώνει ότι οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες στη Θράκη, μετά από την αγορά του βαμβακιού, των καπνών και των κερασιών, θα συνεχιστούν με την ίδρυση και λειτουργία αυτού του πολυκαταστήματος, για να δείξει έμπρακτα την αγάπη του για την Θράκη. Πατριωτικές οργανώσεις και η Χρυσή Αυγή βγάζουν σκληρές ανακοινώσεις, θεωρώντας ότι με την λειτουργία αυτού του πολυκαταστήματος, θα νεκρώσει η αγορά της Κομοτηνής.

Πρόγραμμα περισυλλογής και φροντίδας για τις αδέσποτες γάτες της πόλης, ανακοινώνει ότι ξεκινά η φιλοζωική εταιρία Κομοτηνής, αφού πλέον σκυλιά αδέσποτα δεν υπάρχουν στους δρόμους μετά την προσπάθεια του Σπάρτακου να τα μαζέψει στο δικό του καταφύγιο. Έτσι η Κομοτηνή ανακηρύσσεται σε πόλη πρότυπο στην περίθαλψη όλων των αδέσποτων ζώων, αλλά οι πολίτες διαμαρτύρονται γιατί θεωρούν ότι μια πόλη χωρίς ζώα, είναι μια άδεια πόλη. Έτσι σε κοινή σύσκεψη και συμφωνία του δήμου της Κομοτηνής, της φιλοζωικής εταιρίας και της παράταξης του Σπάρτακου, αποφασίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα να απελευθερώνουν τις γάτες και τα σκυλιά από τα καταφύγια. Και μόλις αρχίσουν να διαμαρτύρονται πάλι οι πολίτες, να τα ξαναμαζεύουν. Σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Ως κεραυνός εν αιθρία ακούγεται η δήλωση του δημάρχου της Αλεξανδρούπολης και προέδρου της ΠΕΔ Βαγγέλη Λαμπάκη, ότι θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, παρόλο που ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον σύντροφο Χρήστο Μέτιο. Στον συνδυασμό που παρουσιάζει, βρίσκονται ως υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, πολλοί δήμαρχοι πρώην και νυν από όλους τους νομούς της περιφέρειας, που φέρονται δυσαρεστημένοι με την πολιτική που εφαρμόζει ο νυν περιφερειάρχης. Στις προσπάθειες που γίνονται με κομματικές παρεμβάσεις από τα κεντρικά των Αθηνών για να αποσύρει την υποψηφιότητα του ο Βαγγέλης Λαμπάκης δεν υπάρχει αποτέλεσμα. O δήμαρχος διοχετεύει στη δημοσιότητα τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε από τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά οι μεσάζοντες από το κόμμα δηλώνουν ότι αυτά είναι προϊόντα ηχητικού μοντάζ. Εν των μεταξύ στην παράταξη της Κοινωνικής Συμμαχίας που ηγείται ο Φώτης Καραλίδης, επιστρέφει ως υποψήφιος ο Άρης Γιαννακίδης, αλλά και ο Παύλος Δαμιανίδης. Το παιχνίδι στην περιφέρεια αρχίζει και αποκτά νέο ενδιαφέρον πλέον με τέτοιες παρουσίες.


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Στον οικισμό της Οργάνης παρουσιάζει το βιβλίο του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, μόλις αρχίζει και αναζωπυρώνεται πάλι το προεκλογικό κλίμα. Η παρουσίαση του βιβλίου μου αναφέρει ο πρώην υπουργός, ουδεμία σχέση έχει με τις εκλογές και την υποψηφιότητα μου, αλλά θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να γνωρίσουν όλοι οι Θρακιώτες και οι μουσουλμάνοι ακόμα, το ρόλο του τουρκικού προξενείου στην περιοχή και την διπλωματική πολιτική της Άγκυρας για την Θράκη. Το βιβλίο παρουσιάζουν ο μουφτής της Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, και ο πρώην πρόεδρος της Οργάνης Μεχμέτ Εμίνογλου.

Δημοπρατείται η νέα Συριζαίικη μελέτη για το νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής, που θα κοστίσει όπως δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός υγείας 5 εκ. ευρώ, γιατί αλλάζει άρδην ο σχεδιασμός της. Και έτσι από την περιοχή της Μελέτης που είναι προγραμματισμένο για να γίνει, μεταφέρεται στην περιοχή της Βέννας και στην περιοχή των Σαπών. Μα αυτό δεν λέγεται νοσοκομείο της Κομοτηνής αντιδρούν οι περισσότεροι κάτοικοι, αφού αν είναι να πάμε στο νοσοκομείο που θα γίνει στη Βέννα, καλύτερα να πάμε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης που είναι λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά. Με τόσα λεφτά που έχουμε δώσει στις μελέτες θα κτίζαμε νέο νοσοκομείο φωνάζουν οι ψυχραιμότεροι. Αφού δεν θέλετε, να μείνετε με το παλιό νοσοκομείο, δηλώνει ο υπουργός Υγείας και έτσι για μια ακόμη φορά σταματάει ο σχεδιασμός για το νέο νοσοκομείο της πόλης μας.

Άλλα 15 παρανηπιαγωγεία σε χωριά της μειονότητας αρχίζει να λειτουργεί ο σύλλογος των επιστημόνων της μειονότητας, παρόλο που με εισαγγελικές εντολές έχουν κλείσει τα περισσότερα. Οι δήμαρχοι βρίσκουν τον μπελά τους, ιδιαίτερα των μειονοτικών δήμων, που αν δεν εφαρμοστούν οι αποφάσεις του εισαγγελέα από αυτούς που είναι αρμόδιοι για να κλείσουν τα παραρτήματα, όπως ισχυρίζεται ο σύλλογος, θα παυτούν άμεσα από τα καθήκοντα τους. Δεν κάνουμε τίποτα το παράτυπο ισχυρίζεται ο πρόεδρος του συλλόγου Αχμέτ Καρά, αφού έχουμε την οικονομική δυνατότητα και ο σύλλογος είναι εύρωστος οικονομικά, να λειτουργούμε όσα παραρτήματα θέλουμε στην περιοχή, λέει απαντώντας στους επικριτές του, πως και από που βρίσκουν τα χρήματα για την λειτουργία τόσων πολλών παρανηπιαγωγείων.

Νέος ανασχηματισμός έρχεται για την κυβέρνηση του Σύριζα και υπουργός Παιδείας αναλαμβάνει ο Τέρενς Κουίκ από τους ΑΝΕΛ με υφυπουργό τον Μουσταφά Μουσταφά. Δεν μπορώ να συνεργαστώ με τον υφυπουργό για θέματα παιδείας δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Ζουράρις και αποχωρεί πανηγυρικά από το υπουργείο παιδείας. Στην ανακοίνωσή του που είναι σε καθαρά αρχαιοελληνική γλώσσα, προσπαθούν να καταλάβουν όλοι τι εννοεί και ποιος είναι ο λόγος της διαφωνίας του. Η διαφωνία του με τον υφυπουργό είναι, ότι ο Μουσταφά Μουσταφά ζητά περισσότερες ώρες για το μάθημα των αρχαιοελληνικών και των νέων ελληνικών από τον υπουργείο, πράγμα που αρνείται ο Κώστας Ζουράρις. Πάντως για τη δήλωση του προκειμένου να τη μεταφράσουν σωστά, επιστρατεύονται οι αδελφοί Πατάκη των γνωστών εκδόσεων, ο Μπαμπινιώτης, πολλοί σύλλογοι φιλολόγων που ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς εννοεί.


ΝΟΕΜΒΡΗΣ

Επιτέλους εγκαινιάζεται ο κάθετος άξονας της Νυμφαίας με παραδοτέο το κομμάτι που συνδέεται με την Εγνατία οδό και συγχρόνως παραδίδεται ο κόμβος της σύνδεσης της Εγνατίας οδού με την ΒΙΠΕ της Κομοτηνής. Στο κομμάτι που ήταν το μαντρί και ανακαλύφτηκε ο αρχαίος οικισμός έχει γίνει μια αερογέφυρα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι αυτός θα κάνει τα εγκαίνια ως εν δυνάμει πρωθυπουργός και γιατί δεν θεωρεί ότι ο Αλέξης ο Τσίπρας δεν κυβερνά πλέον την χώρα. Το γραφείο του πρωθυπουργού όμως αντιδρά άμεσα και ανακοινώνει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα έρθει στην Κομοτηνή, για να κάνει τα εγκαίνια. Κανείς δεν κάνει πίσω και έτσι έκπληκτοι οι Κομοτηναίοι βλέπουν να πραγματοποιούνται δυο τελετές εγκαινίων. Στη μια τελετή του Κυριάκου Μητσοτάκη το "παρών" δίνει ο περιφερειάρχη Χρήστος Μέτιος, ενώ στην τελετή των εγκαινίων του πρωθυπουργού παρίσταται ο δήμαρχος της Κομοτηνής. Τι μας νοιάζει λένε οι περισσότεροι, έτσι ή αλλιώς έχουμε κάνει τόσα πολλά εγκαίνια και αρκεί που δόθηκε στην κυκλοφορία ο δρόμος, για να εξυπηρετείται πλέον ο κόσμος.

Έντονες οι πιέσεις των δανειστών, αφού τα νούμερα δεν βγαίνουν, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ελάχιστο, η ανάπτυξη δεν προχώρησε όπως είχαν σχεδιάσει και οι απολύσεις και το κλείσιμο των επιχειρήσεων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ζητά λοιπόν από την κυβέρνηση να αλλάξει τον χάρτη των κόκκινων γραμμών που έχει βάλει και δεν υποχωρεί κάτω από αυτές και ζητούν επίσης και έγγραφη δήλωση ότι δεν θα δοθούν πάλι χρήματα για την 13η σύνταξη. Ανάστατη η κυβέρνηση διαμηνύει στους δανειστές ότι θα συνεχίσει να παραμένει στην εξουσία, δεν θα εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές που έχει βάλει και αταλάντευτα πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Μετά από έντονες διαβουλεύσεις, φραστικούς καυγάδες με τον υπουργό Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδίδει το νέο χάρτη των κοινωνικών γραμμών της κυβέρνησης, όπου θα προστατεύονται όλες οι συντάξεις κάτω των 350 ευρώ, όπως και οι μισθοί κάτω των 600 ευρώ.

Εκλογές εδώ και τώρα ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και λέει ότι δεν πάει άλλο η κακή κατάσταση που υπάρχει στην χώρα μας που κυριολεκτικά καταστρέφεται από την κυβέρνηση των Σύρριζα –ΑΝΕΛ. Μας δουλεύει ασύστολα αυτή η κυβέρνηση αναφέρει, για να λάβει την απάντηση από τους κυβερνώντες, ότι μπήκαμε σε τροχιά ανάπτυξης πλέον και όλα θα πάνε καλά από δω και πέρα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναγγέλλει ότι οι Κινέζοι αγοράζουν όλο το πακέτο της ΔΕΗ και οι Ρώσοι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας μας, με το σκεπτικό ότι προτιμούν να δοθούν στα χέρια πρώην κουμουνιστών που γνωρίζουν από τις ανάγκες των λαών. Οι Γερμανοί καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι η πώληση αυτών των μονάδων της ΔΕΗ έγινε με αδιαφανή διαδικασία, μόνο και μόνο επειδή υπάρχει άσβεστο μίσος προς τη γερμανική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδαυλίζει το κλίμα των σχέσεων μεταξύ των δυο λαών, ζητώντας να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση της Γερμανίας ο υπουργός Οικονομικών. Για αστειότητες και τζάμπα μαγκιές κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία.

Με μια αινιγματικού τύπου επιστολή προς τα ΜΜΕ δηλώνει την παραίτησή του από το αξίωμα του περιφερειάρχη ο Χρήστος Μέτιος. Αναφέρει ότι η παραίτησή του γίνεται για προσωπικούς λόγους, τους οποίους βέβαια δεν διευκρινίζει και η σεναριολογία είναι έντονη για το ποιος τελικά θα είναι ο διάδοχός του στην περιφέρεια. Δημήτρης Πέτροβιτς, Κώστας Ζαγναφέρης και Θοδωρής Μαρκόπουλος, δηλώνουν ότι θα είναι υποψήφιοι για την διαδικασία εκλογής του νέου περιφερειάρχη. Στα σχετικά διαφημιστικά φυλλάδια που κυκλοφορούν, οι περισσότερες φωτογραφίες τους είναι με τον Χρήστο Μέτιο και αναφέρουν ότι θα είναι άξιοι συνεχιστές του έργου του, αλλά και του οράματος του Γιώργου Παυλίδη. Μετά από έντονη πολιορκία των δημοσιογράφων, ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος δηλώνει ότι την παραίτηση του ζήτησε το κόμμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Έντονες οι αντιδράσεις από πολλούς συντρόφους στην ΝΔ και παλιούς υποψηφίους, που θεωρούν ότι δόθηκε γραμμή από το κόμμα για να υπερψηφιστεί ο Χρήστος ο Μέτιος. Ο ίδιος βέβαια το αρνείται και διαψεύδει τέτοιου είδους παρεμβάσεις.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Επίσημη πρόταση στο κοινοβούλιο κατεβάζει ο βουλευτής Κώστας Ζουράρις συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ, ώστε να γίνουν εκλογές αλλά και με τον τρόπο που γίνονται στην Κούβα. Που μπορεί να μην είχε δημοκρατία, αλλά την μονοκρατορία του Κάστρο, αλλά είχε πλήρη δημοκρατία στις τοπικές κοινωνίες. Η πρόταση λοιπόν αναφέρει ότι δεν χρειάζεται να γίνουν γενικές εκλογές, αλλά τοπικές σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο, στους χώρους εργασίας, στα δημόσια εκπαιδευτήρια και στα συνδικάτα, όπου εκεί θα αναδειχθούν οι πρόεδροι και οι εκλέκτορες, που θα εκφράζουν την λαϊκή βούληση και θα συμβουλεύουν τους τοπικούς βουλευτές και υπουργούς στο έργο τους. Και η κυβέρνηση του Σύριζα βέβαια θα παραμένει για να κυβερνά. Η πρότασή του γίνεται αποδεκτή με χαρά από την κυβέρνηση και έτσι οι νομαρχιακές επιτροπές του Σύριζα σε κάθε νομό στήνουν κάλπες για την εκλογή των προέδρων . Ο Σταμάτης Σακελλίων στο νομό Ροδόπης παραγγέλλει περίπου 3.000 διαδικτυακές κάλπες και υπεύθυνοι της εκλογικής διαδικασίας και των αποτελεσμάτων, ορίζονται ο Απόστολος Κουτάβας, ο Δημήτρης Χαρίτου και η Ελένη Λαφτσή.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και πρώην συντρόφων και υποψηφίων όπως του Αλέξανδρου Σπανού, αλλά και του Κοσμά Παπαχρήστου, που κάνουν λόγο για περίεργα παιχνίδια, στημένες διαδικασίες και ωμή παρέμβαση του κυβερνητικού σχήματος στις τοπικές μας κοινωνίες. Οι διαδικασίες θα είναι αδιάβλητες τονίζουν οι σύνεδροι της νομαρχιακής επιτροπής και ο εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά και απρόσκοπτα. Οι τρεις χιλιάδες κάλπες διαδικτυακά βγάζουν ότι ο Σύριζα στο νομό της Ροδόπης έχει την στήριξη του 80% της μειονότητας και το 70% της πλειονότητας. Οι εκλογές θα γίνονται πάντοτε με αυτόν τον τρόπο για τα επόμενα χρόνια δηλώνει ο πρωθυπουργός, γιατί έτσι ξεκάθαρα οι τοπικές κοινωνίες, τα λαϊκά συμβούλια και οι γειτονιές, θα αποφασίζουν για την τύχη τους προσωπικά και θα στηρίζουν το έργο της κυβέρνησής μας. Αυτές δεν είναι εκλογές είναι παρωδία, φωνάζουν οι περισσότεροι και αναγκάζουν τον Κώστα Ζουράρι να εκστομίσει μια ανακοίνωση σε μια ακατάληπτη γλώσσα, στα δωρικά, που επί μια εβδομάδα τώρα προσπαθούν να τη μεταφράσουν και να την ερμηνεύσουν καθηγητές των πανεπιστημίων όλης της χώρας και του εξωτερικού αλλά δεν τα καταφέρνει κανένας.

Έρχεται στην Ελλάδα η νέα καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ που εκλέχτηκε οριακά στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές, για να συγχαρεί δημοσίως και από κοντά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για την άψογη συνεργασία που είχαν μέχρι τώρα. Το πως κατάφερε να περάσει όλα τα σκληρά μέτρα στους Έλληνες χωρίς να υποστούν έντονες αντιδράσεις και δηλώνει ότι έχει έτοιμες προτάσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Έτσι την επομένη ημέρα οι δυο ηγέτες ανακοινώνουν επίσημα την μεγάλη νίκη που έφερε η επιμονή του πρωθυπουργού μας για το κούρεμα του χρέους της Ελλάδα μας και ότι τα βάσανα του ελληνικού λαού επιτέλους τελειώνουν. Ανακοινώνουν λοιπόν 30% κούρεμα για όλες τις καταθέσεις και τη μετάθεση όλου του χρέους με χρονικό ορίζοντα εξόφλησης το σωτήριο έτος του 2150. Για να βγει βέβαια το πρόγραμμα πρέπει να γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων της τάξης του 2% για κάθε χρόνο για τα επόμενα 130 χρόνια. Κερδίσαμε δηλώνει περήφανα ο Έλληνας πρωθυπουργός, γιατί μετά από τόσα χρόνια ποιος ζει και ποιος πεθαίνει και τι μας νοιάζει εμάς ποιος θα λύσει τότε το πρόβλημα.

Στο ετήσιο μνημόσυνο του συντρόφου Φιντέλ Κάστρο καλείται ως κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις προς την μνήμη του εκλιπόντος ο Αλέξης Τσίπρας. Σημειωτέον ότι κανείς άλλος αρχηγός και πρόεδρος κόμματος ή κράτους, δεν παραβρέθηκε στο ετήσιο μνημόσυνο του Φιντέλ Κάστρο, παρά μόνο η πολυμελής αποστολή και άλλα πολλά στελέχη από την Ελλάδα. Στην ομιλία του ενώπιον των Κουβανών πολιτών, δηλώνει ότι ο αγώνας για το παγκόσμιο προλεταριάτο θα συνεχιστεί τώρα από την κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα. Μάλιστα αποφασίζει η κυβέρνηση και οι υπουργοί να καθίσουν μέχρι την πρωτοχρονιά στην Κούβα προκειμένου να πάρουν ταχύρυθμα μαθήματα εκπαίδευσης για την δημοκρατία και την πάλη των λαών, στον δρόμο του συντρόφου Φιντέλ, αλλά παράλληλα να βοηθήσουν και στην επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι αν δεν επιστρέψει άμεσα η μισή κυβέρνηση που έχει πάει ταξίδι στην Κούβα μέχρι τέλους του χρόνου, θα ανακηρυχτεί μόνος του πρωθυπουργός αναγκαστικά, κηρύσσοντας έκπτωτη την κυβέρνηση ως απούσα.

 

-

Powered By BloggerTips.gr

Η λίστα ιστολογίων μου

Δημοφιλή Αναρτήσεις